Olika typer av tandblekning

Kliniker som specialiserar sig på kosmetisk och estetisk tandvård erbjuder i dag tre huvudsakliga typer av tandblekning. Notera att nedan tre typer av tandblekning endast är exempel på hur tandblekning på klinik kan gå till. Olika kliniker använder olika metoder och olika hjälpmedel.

Tandblekning med blekskena

En vanlig metod för tandblekning går ut på att tandläkaren gör en individuellt anpassad tandblekningsskena. Därefter har man valet att antingen låta tandläkaren utföra blekningen på kliniken eller utföra blekningen själv hemma. Om man väljer att utföra blekningen på kliniken kontrollerar tandläkaren först att tänderna är hela och rena, och putsar bort beläggningar och tandsten om det behövs. Därefter applicerar tandläkaren en blekningsgel i blekskenan och placerar skenan på tänderna. Sedan placeras en ljuskälla vid tänderna för att aktivera blekningsgelen. Hela behandlingen tar sällan mer än två timmar.

Tandblekning med laser

Många kliniker erbjuder i dag tandblekning med laser. Slutresultatet skiljer sig sällan från det man uppnår vid tandblekning med blekskena, men behandlingen går något snabbare. Dessutom kan man se det färdiga resultatet direkt efter behandlingen. Vid tandblekning med skena kan det ta några veckor innan tändernas nya färg har stabiliserats.

Vid tandblekning med laser gör tandläkaren först en översyn av tänderna. Blekning med laser är inte farligt men tänderna ska vara i ett visst skick för att en laserbehandling ska bli lyckad. Därefter placerar tandläkaren ett skydd på tandköttet för att undvika att laserljuset skadar den känsliga vävnaden. Sedan penslar tandläkaren blekningsgel på tänderna. Denna gel består, precis som i andra former av tandblekning, av väteperoxid. Tandläkaren riktar därefter en laserlampa mot tänderna för att aktivera blekningsgelen. Proceduren upprepas upp till tio gånger. Efter cirka en och en halv timme har man en vitare tandrad och ett vackrare leende.

Air Flow

Air Flow är en snabb metod för tandblekning som erbjuds av såväl kliniker som tandläkare och tandhygienister. Med Air Flow kan man ta bort vissa missfärgningar och samtidigt bleka tänderna en eller flera nyanser. Behandlingen, som bara tar ett tiotal minuter, går ut på att tandläkaren eller tandhygienisten använder ett speciellt munstycke som rengör tänderna med en kombination av luft, vatten och bikarbonat under högt tryck.

04. november 2011 av admin
Kategorier: Okategoriserade | Lämna en kommentar