Vanliga frågor om tandblekning

Eftersom tandblekning fortfarande är lite av en nyhet är det inte konstigt att man vill vara säker på vissa saker innan man bokar en tid för tandblekning på klinik. Här är de några av de vanligaste frågorna, med korta svar.

Hur vita kan tänderna bli?

Resultatet av tandblekningen beror på hur missfärgade tänderna är från början och vilken typ av missfärgning det handlar om. Generellt uppnås nämligen bättre resultat för tänder som har gula missfärgningar än tänder som har blivit gråaktiga med stigande ålder. Normalt sett blir man dock överraskad över hur bra tandblekning på klinik fungerar. Om man inte har några andra problem med tänderna – tunn emalj till exempel – så blir tänderna många nyanser vitare efter behandlingen.

Hur länge håller sig tänderna vita?

En behandling på en klinik håller normalt upp till tre år. Man kan i varje fall räkna med att tänderna fortfarande är vita och fräscha upp till 24 månader efter behandlingen. Givetvis försvinner inte hela blekningseffekten på en gång, utan det handlar om en längre process. Genom att hålla en god munhygien och minska intaget av kaffe, te och rödvin samt eventuellt nyttjande av tobak kan man bevara tändernas fräscha vita nyans under lång tid.

Gör det ont att bleka tänderna?

Det generella svaret är Nej. Givetvis kan det finnas personer som är överkänsliga för blekningsgelen, men det är mycket ovanligt. Några personer upplever smärre ilningar och isningar i tänderna efter en behandling, men dessa besvär är av övergående karaktär.

När ska man undvika tandblekning?

Om man har skador på tänderna, lider av någon munsjukdom eller har rotfyllning bör man vara försiktig med tandblekning. Detsamma gäller om man har mycket tunn emalj. Det rekommenderas att man rådfrågar en tandläkare om man misstänker att tänderna kanske inte är lämpade för en traditionell tandblekning.

04. november 2011 av admin
Kategorier: Okategoriserade | Lämna en kommentar